sobota, 19 sierpnia 2017

Tort Kinder


Taki tort zrobiłam na 4-te urodziny mojego synka, amatora słodyczy Kinder :) Był naprawdę zachwycony, a jego mina kiedy zobaczył swój tort była bezcenna :) Jest idealny tort dla prawdziwych łasuchów, ponieważ za sprawą dużej ilości czekolady jest naprawdę słodki, ale niesamowicie pyszny.
Przepis na kremy podpatrzony tutaj.





Składniki:

Biszkopt:

6 jajek
1,5 szklanki cukru
2 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 łyżek ciepłej wody
15 łyżek oleju
3-4 łyżki kakao


Krem z białą czekoladą:

250g białej czekolady
300 ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone


Krem z mleczną czekoladą:

400g mlecznej czekolady
600 ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone


Polewa:

100g gorzkiej czekolady
150 ml śmietany kremówki

Do dekoracji słodycze Kinder.


Dzień wcześniej wieczorem przygotować podstawy kremów.

Białą czekoladę drobno posiekać, umieścić w miseczce, a następnie zalać 300 ml gorącej kremówki. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, dokładnie wymieszać całość rózgą kuchenną. Odstawić do przestygnięcia i wstawić do lodówki na całą noc.
Tak samo przygotować mleczną czekoladę zalewając ją 600 ml gorącej kremówki.

Następnego dnia upiec biszkopt.

Jajka ubić z cukrem na białą puszystą masę. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując, powoli dodawać ciepłą wodę, a następnie olej. Na koniec dodać kakao i dokładnie zmiksować. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 22cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 50-60 minut. Po upieczeniu, na kilka minut pozostawić ciasto w tortownicy, a następnie wyjąć i studzić na kratce.

W tym czasie można przygotować kremy.

Do misy miksera przełożyć masę z białej czekolady i 250g serka mascarpone. Miksować do momentu uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Trzeba uważać żeby nie ubijać zbyt długo ze względu ma dodatek śmietany kremówki.
Tak samo przygotować ciemny krem z mlecznej czekolady.

Wystudzony biszkopt rozkroić na 3 krążki. Na pierwszym rozsmarować połowę białego kremu, przykryć dugim krążkiem i rozsmarować pozostały biały krem. Na tym położyć trzeci krążek ciasta.
Wierzch i boki tortu posmarować ciemnym kremem i dokładnie wygładzić.
Wstawić tort do lodówki żeby się schłodził, a w tym czasie przygotować polewę z gorzkiej czekolady.
Czekoladę drobno posiekać, przełożyć do miseczki i zalać gorącą kremówką. Po chwili wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, aż polewa stanie się lśniąca i gładka. Odstawić żeby lekko przestygła.

Tort polewać najpierw łyżeczką po brzegach, tak żeby polewa spływała i tworzyła na bokach ,,zacieki''. Następnie polać cały wierzch i ładnie wyrównać.
Zanim polewa zastygnie, udekorować tort czekoladkami i połówkami czekoladowych jajek Kinder.
Gotowy tort przechowywać w lodówce.

* Dobrze jest przed położeniem kremu każdy krążek ciasta nasączyć. Najprościej można w 3/4 szklanki gorącej wody rozpuścić około pół małej paczki landrynek owocowych, dodać trochę soku z cytryny żeby nie było za mdłe i tym nasączyć lekko biszkopt.



5 komentarzy: