niedziela, 2 kwietnia 2017

Ciasto z masą cytrynową


Dziś do niedzielnej kawki proponuję ciasto z masą cytrynową. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie.  Gwarantuję, że jak spróbujecie, to na pewno na jednym kawałku się nie skończy :)
Uwielbiam ciasta cytrynowe i napewno jeszcze nieraz będą się pojawiać na blogu :)
Gorąco polecam!






Składniki:

Na ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

Na masę:

1 szklanka cukru
pół kostki masła
cukier waniliowy
sok z jednej cytryny
pół szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Na lukier:

4 czubate łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny

Wiórki kokosowe do posypania


Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka i jeszcze chwilę ubijać, dosypując przesiane obie mąki.
Blaszkę 25cm x 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec 15-20 minut.

Szklankę wody zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Następnie dodać sok z cytryny. W kubku rozmieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i mieszając wlać do gotującej wody z cukrem i masłem. Ugotować jak budyń.
Ciasto przekroić na pół i przełożyć ciepłą masą. Wierzch ciasta polac lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!






4 komentarze:

  1. Lubię ciasta cytrynowe. Ale ciasto na zdjęciu wygląda nw większą blachę a nie 20x20.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście miało być 25x20. Dziękuję za cenną uwagę, a błąd już poprawiłam :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie fajne, wyglada przepysznie, musze koniecznie wyprobowac. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Koniecznie proszę napisać czy smakowało.
      Pozdrawiam :)

      Usuń