wtorek, 14 marca 2017

Zapiekanka z rybą


Dziś dla odmiany chcę zaproponować danie z ryby. Zapiekanka jest bardzo smaczna i u mnie w domu wszyscy bardzo ją lubią. często przygotowuję ją dla mojej rocznej córeczki, bo ją uwielbia. Oczywiście wtedy robię wersję bez sera i mniej przyprawioną. Przepis na tą zapieknkę znalazłam właśnie na blogu z przepisami dla dzieci :)






Składniki:

500g filetów z ryby morskiej
1 woreczek ryżu
1,5 szklanki mleka
1 brokuł
4 marchewki
1/2 szklanki zielonego groszku
2 łyżki masła
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
pół cytryny
sól
pieprz
zioła prowansalskie lub przyprawa do ryb
opcjonalnie żółty ser do posypania


Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i posypać solą i ziołami.
W rondelku ugotować ryż z dodatkiem kurkumy (max 15 minut).
W dużym garnku zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić marchew pokrojoną w grubsze talarki i wsypać groszek. Gotować 20 minut. Po tym czasie dodać brokuł podzielony na różyczki i gotować 5 minut. Odcedzić wodę.
W kolejnym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Następnie, energicznie mieszając, wlać szklankę mleka. Sos zagotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu wlać jeszcze pół szklanki mleka, dodać gałke muszkatołową, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 1 minuty.
W naczyniu żaroodpornym rozłożyć ryż, następnie rybę i warzywa. Zalać wszystko sosem i posypać żółtym serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać 25-30 minut.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz