piątek, 16 grudnia 2016

Zapiekana owsianka z jabłkiem


Taka owsianka doskonale pasuje na śniadanie lub podwieczorek. Szczególnie o tej porze roku dobrze jest zjeść rano coś ciepłego, a ta owsianka świetnie się do tego nadaje.
Polecam!






Składniki:

20 łyżek płatków owsianych
2 szklanki mleka
1,5 łyżeczki miodu
2 jabłka
2 łyżki suszonej żurawiny
1/2 łyżeczki cynamonu


Płatki wsypać do rondelka, zalać mlekiem i mocno podgrzać, ale nie gotować. Odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dodać miód, żurawinę, cynamon i 1,5 jabłka starte na grubej tarce. Wszystko dokładnie wymieszć. Kokilki lekko nasmarować masłem i nałożyć gotową masę. Na wierzchu poukładać cienkie plasterki jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać 15 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz