piątek, 28 października 2016

Tarta dyniowa (pumpkin pie)

Kolejna propozycja na Halloween to tarta dyniowa (pumpkin pie). Kruchy spód wypełniony kremowym nadzieniem z dyni z przyprawami korzennymi. W Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytani tarta dyniowa jest tradycyjnym ciastem na Halloween i nie tylko. I choć najbardziej popularne jest w Stanach Zjednoczonych, to wywodzi się jednak z Anglii.
Przyznaję, że choć długo mieszkam już w Anglii, to tartę dyniową robiłam i jadłam pierwszy raz. Bardzo nam posmakowała i teraz już na pewno będę robić ją częściej :) Ma fajną kremową konsystencję i dość intensywny smak i aromat przypraw korzennych. A jeszcze smaczniejsza jest z dodatkiem bitej śmietany.
Gorąco polecam!!!






Składniki na ciasto:

200g mąki
100g masła
100g cukru
1 jajko

Składniki na masę:

750g startej na tarce dyni
140g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
25g roztopionego i przestudzonego masła
175 ml mleka


Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier i schłodzone masło. Wszystko razem dokładnie posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na koło o średnicy trochę większej niż średnica foremki. Włożyć ciasto do foremki dociskając do dna i brzegów. Odciąć nadmiar ciasta. Wstawić do lodówki na 5-10 minut. Po tym czasie, ciasto w foremce wyłożyć folią aluminiową i całe dno pokryć suchym grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć folię aluminiową z grochem i piec kolejne 5-10 minut, aż środek lekko się zarumieni. Upieczone ciasto wystudzić.
Startą na tarce dynię przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości często mieszając. Gotową dynię wystudzić i zblendować lub przetrzeć przez sito.
Jajka ubić na puszystą kremową masę. W oddzielnej misce połączyć cukier, sól, gałkę muszkatołową i cynamon. Dodać ubite jajka, roztopione masło i mleko. Dokładnie wymieszać i połączyć ze zmiksowaną dynią. Wymieszać dokładnie aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gotową masę wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i kontynuować pieczenie przez kolejne 35-40 minut.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz