sobota, 3 września 2016

Ryba pieczona z warzywami

Ostatnio były tylko przetwory, więc dzisiaj dla odmiany chcialam zaproponować pyszną rybkę w warzywach. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Polecam!




Składniki:

4 filety ryby morskiej
2 średnie czerwone lub kolorowe papryki
3 średnie marchewki
1 pietruszka
1/2 niedużego selera
około 15 cm pora
1 puszka pomidorów krojonych
pieprz cytrynowy
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól
pieprz


Rybę umyć, osuszyć, posypać pieprzem cytrynowym i odstawić na 1 godzinę. Warzywa oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki. Pora pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić paprykę. Na małym ogniu podsmażać około 5 minut. Dorzucić resztę warzyw, podlać małą ilością wody i dusić około 10 minut. Po tym czasie wlać do warzyw krojone pomidory i dusić aż płyn trochę odparuje. Doprawić cukrem, papryką, solą i pieprzem. Połowę warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego,  następnie ułożyć na warzywach rybę (można rybę posypać posiekaną natką pitruszki) i przykryć pozostałymi warzywami.
Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika i zapiekać 35 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz