niedziela, 25 września 2016

Pierś kurczaka pieczona z cynamonem

Dziś chcę zaproponować pierś z kurczaka z przepisu mojego dziesięcioletniego syna. Od długiego czasu chętnie towarzyszył mi w kuchni podczas gotowania i w końcu chciał zrobić coś swojego. Udzieliłam mu kilku wskazówek i zrobił nam naprawdę pyszny obiad. Kurczak jest soczysty i smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam!






Składniki:

4 pojedyncze piersi z kurczaka
5 łyżek oleju
1,5 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
2 duże ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki chilli
sól i pieprz do smaku


Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Mięso zalać marynatą, przemieszać i odstawić przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 35-40 minut. Około 10-15 minut przed końcem pieczenia naczynie można odkryć dla zrumienienia mięsa.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz