poniedziałek, 5 września 2016

Paprykarz z kurczaka

Dziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie  kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam je pierwszy raz i teraz napewno będę robić częściej :) Naprawdę warto spróbować.
Polecam!






Składniki:

4 udka z kurczaka
1 cebula
2 czerwone papryki lub jedna czerwona i jedna żółta
2 pomidory (lub 1/2 puszki krojonych pomidorów)
2 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki smalcu
3 łyżki słodkiej papryki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
sól


Udka umyć, osuszyć i podzielić każde na 2 części. Natrzeć solą i mieloną papryką i odstawić na 30 minut. W tym czasie cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać smalec. Obsmażyć kawałki kurczaka z każdej strony na złoto. Następnie dodać cebulę i smażyć z kurczakiem około 2 minut. Dodać paprykę i smażyć kolejne 2 minuty. Całość zalać 2/3 szklanki wody idusić do miękkości mięsa.
Następnie dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory oraz czosnek i dusić kolejne 10 minut.
Wyjąć mięso i dodać śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką. Ponownie przełożyć mięso na patelnię i dusić razem jeszcze około 4-5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz