niedziela, 4 września 2016

Papryka marynowana z miodem

I powracamy do przetworów. Tym razem marynowana papryka z miodem. Jadłam paprykę w różnych zalewach, ale zdecydowanie ta z dodatkiem miodu smakuje mi najbardziej. Tej samej zalewy będę później używać do sałatki z zielonych pomidorów, ale to jeszcze nie teraz.
Gorąco polecam!






Składniki:

2 kg czerwonej lub kolorowej papryki
cebula
olej
1 liść laurowy do każdego słoika
2 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika
2 ziarenka pieprzu do każdego słoika
1/2 łyżeczki białej gorczycy do każdego słoika

Zalewa:

1,5 litra wody
2 szklanki octu
2 łyżki soli
1,5 szklanki cukru
4 łyżki miodu



Paprykę umyć i pokroić w ósemki. Cebulę pokroić w plasterki. Do każdego słoika włożyć plasterek cebuli, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i wsypać gorczycę. Paprykę ściśle ułożyć w słoikach. Składniki zalewy mocno podgrzać (nie gotować). Zalać papryki. Na wierzch każdego słoika wlać łyżkę oleju. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Po zapasteryzowaniu ustawić słoiki do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz