niedziela, 28 sierpnia 2016

Skrzydełka z wolnowaru

Co to jest wolnowar (slow cooker) pisałam już tutaj. Moja dzisiejsza propozycja to skrzydełka z kurczaka pieczone w wolnowarze. Dzięki temu, że pieką się długo i w niskiej temperaturze, rewelacyjnie przechodzą marynatą aż do kości. Smakują naprawdę fantastycznie. Przygotowanie takich skrzydełek jest bardzo szybkie i proste, a reszta robi się sama :)






Składniki:

10-12 skrzydełek z kurczaka
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki sosu sojowego
1/2 łyżeczki chilli
2 ząbki czosnku


Skrzydełka umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty i gotową przelać do misy wolnowaru. Do marynaty włożyć skrzydełka i wymieszać. Marynata powinna zakrywać skrzydełka. Wolnowar zamykamy, ustawiamy na temperaturę na Low i czas na 7 godzin, lub High na 3,5 godziny. Po tym czasie skrzydełka są gotowe i rozpływają się w ustach :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz