poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Pierś kurczaka pieczona w majonezie

Zazwyczaj kiedy pytam dzieci co robimy dzisiaj na obiad, pada odpowiedź ,,kurczak w majonezie''. I wlaśnie dzisiaj tak bylo :) Danie naprawde bardzo szybkie, a smakuje obłędnie. Tak przygotowanym kurczakiem zajadają się nawet osoby, które nie przepadają za mięsem z piersi kurczaka, ponieważ mięsko nie jest suche, a wręcz przeciwnie, jest soczyste i pyszne.
Naprawdę gorąco polecam!






Składniki:

4 pojedyncze piersi z kurczaka
5 łyżek majonezu
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka oleju


Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Do miseczki włożyć majonez, dodać resztę składników i dobrze wymieszać, żeby wszystko dobrze się połączyło. Do gotowej marynaty włożyć piersi kurczaka i przemieszać tak, aby dokładnie obkleiły się marynatą. Pozostawić w lodówce najlepiej na noc, ale można krócej. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z marynatą, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać okolo 30 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz