sobota, 20 sierpnia 2016

Kotlety z mięsa mielonego i kaszy kuskus

Bardzo lubię kotlety mielone, ale lubię też z nimi eksperymentować i dodawać coś nowego. Były już kotlety z niespodzianką, a dzisiaj kotlety z mięsa i kaszy kuskus. Dodałam też otręby owsiane żeby przemycić więcej błonnika do diety dzieci. Poza tym są zdrowsze, ponieważ nie smażyłam ich tylko upiekłam. Wyszły naprawdę super.
Polecam!





Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
1/2 szklanki suchej kaszy kuskus
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki otrąb owsianych
2 garści posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz


Kaszę kuskus wsypać do salaterki, zalać wywarem mięsnym lub warzywnym (można wodą) około 1cm nad poziom kaszy, przykryć talerzem i odstawić na 5 minut.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Mięso przełożyć do miski, dodać wystudzoną kaszę i wymieszać. Dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, otręby owsiane i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrobić. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać jajka i ponownie dokładnie wyrobić. Formować niewielkie kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz