wtorek, 23 sierpnia 2016

Domowe lody truskawkowe

O czym marzą dzieci, gdy na termometrze jest 30 stopni? Wiadomo, że o lodach.
A jakie lody są najlepsze? Oczywiście domowe. Dokładnie wiemy co w nich jest i co dajemy naszym dzieciom. Dzisiaj dla ochłody chyciałam zaproponować domowe lody truskawkowe. Robi się je ekspresowo, a smak rewelacyjny. Moje dzieci właśnie się nimi zajadają :)






Składniki:

600 ml śmietanki kremówki
250 ml mleka skondensowanego słodzonego
400 g truskawek


Truskawki umyć, usunąć szypułki i dokładnie zmiksować blenderem. Śmietanke ubić na sztywno, dodać mleko skondensowane i krótko zmiksować. Na koniec wlać zblendowane truskawki i dokładnie wymieszać. Przelać do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na całą noc. Potrzebują około 10 godzin mrożenia. Przed podaniem wystawić z zamrażarki na 10 minut i można nakładać kuleczki łyżką do lodów.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz