czwartek, 14 lipca 2016

Sos do spaghetti

Do spaghetti najlepszy jest sos domowej roboty. Krótko mówiąc wiemy co jemy. Bez konserwantow, bez żadnych niepotrzebnych składników, którymi niestety nafaszerowane są gotowe sosy w słoiczkach. Każdy może sobie doprawić taki sos dokładnie tak jak lubi.
Gorąco polecam!






Składniki:

500g mielonego mięsa
800g krojonych pomidorów z puszki (takie, które mają w składzie tylko pomidory)
180-200g przecieru pomidorowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
liść laurowy
1-2 łyżeczki cukru
sól
pieprz


Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni lub w garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i wsypać cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano i smażyć do zezłocenia cebuli.
Do podsmażonej cebuli dodać mięso i smażyć razem. Kiedy mięso będzie gotowe dodać wino. Następnie dodać pomidory i przecier pomidorowy. Dodać liść laurowy i smażyć mieszając do momentu aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz