wtorek, 26 lipca 2016

Potrawka z kurczaka

Szybkie i  smaczne danie, które możemy podawać z czym tylko chcemy. Doskonała propozycja obiadowa również dla dzieci.
Naprawdę polecam!




Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
pół szklanki mrożonego zielonego groszku
koperek świeży lub suszony
2 łyżki śmietany 18%
vegeta (u mnie Vegeta Natur - bez chemicznych dodatków)
pieprz
2-3 łyżki mąki


Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą około 3 cm nad poziom mięsa i zagotować. Po zagotowaniu zebrać ,,szumowiny'', dodać startą marchewkę, groszek oraz pietruszkę i selera w całości. Gotować około 30 minut, a następnie dodać koperek i doprawić vegetą i pieprzem.
Sos zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną i wodą (taka ilość żeby mąka dała się dobrze rozprowadzić).
Potrawkę można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz