wtorek, 12 lipca 2016

Bitki w sosie grzybowo - śliwkowym

Ostatnio zrobiło się na blogu bardzo słodko, więc dla odmiany proponuję danie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z dodatkiem śliwki rewelacja. Wielkie podziękowania dla mojej kochanej mamusi, która systematycznie zaopatruje mnie w suszone grzybki :)






Składniki:

4 kotlety ze schabu lub karczku
1 cebula
3-4 śliwki suszone
7-8 grzybów suszonych
mąka do  obtoczenia
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
pieprz mielony
sól


Mięso delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w pórka. Przełożyc cebulę do mięsa i zalać wszystko przegotowaną wodą, tak aby mięso było zakryte. Dodać śliwki, grzyby namoczone wcześniej w wodzie, około 4 kuleczek ziela angielskiego, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie wyjąć mięso i wszystko zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi to może dodać  czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Mięso przełożyć do sosu i wszystko razem zagotować.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz