niedziela, 5 czerwca 2016

Sernik wiedeński

Jak ja kocham serniki. Lubicie też? Jeśli tak, to chciałabym polecić Wam przepis na sernik wiedeński. Jest tak delikatny, że rozpływa się w ustach i po jednym kawałku od razu ma się ochotę na następny :) I super jest to, że wcale nie jest pracochłonny. Naprawdę polecam!
Przepis znalazłam tutaj.






Składniki:

1 kg zmielonego tłustego sera
10 jajek
250g masła
300g drobnego cukru lub cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego


Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Miękkie masło ucierać przez ok. 5 minut. aż nabierze puszystości. Dalej cierpliwie ubijając dodawać stopniowo po łyżce żółtka wymieszane z cukrem. Następnie zmiksować z serem, mąką i ekstraktem pomarańczowym.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, wymieszać dokładnie, ale niezbyt gwałtownie.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Formę o średnicy 26 cm (24 cm będzie za mała) wysmarować masłem. Wyłożyć masę serową i wstawić do piekarnika (na półkę niżej niż środkowa). Na dno postawić małą keksówkę i wlać do niej wrzącą wodę (do połowy). Piec 1godzinę i 5 minut. Sernik bardzo wyrośnie i zrumieni się, może miejscami popękać, ale wróci do poziomu wyjściowego i wszystkie nierówności się zniwelują.
Po skończeniu pieczenia zostawić ciasto na 15 minut w zamkniętrym piekarniku. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić na kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz