czwartek, 16 czerwca 2016

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy jest pysznym i sycącym daniem. To prawda, że trzeba poświęcić sporo czasu na jego przygotowanie, ale naprawdę warto. Podany z kaszą i zasmażanymi buraczkami smakuje wyśmienicie.
Przepis podpatrzony tutaj.





Składniki:

800g wołowiny
2 średnie marchewki
2 duże cebule
1 papryka (najlepiej po połowie 2 kolory)
500 ml bulionu lub wody (bulion warzywny lub wołowy)
1 mała papryczka chilli
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 płaska łyżeczka soli (w przypadku użycia wody, a nie bulionu soli potrzeba troszkę więcej)
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżka mąki pszennnej
1 pełna łyżka klarowanego masła lub 3 łyżki oleju

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. wsypać sól, pieprz, słodką paprykę, bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli i wlać 100 ml wina. Wszystko dokładnie przemieszać i wstawić na całą noc do lodówki.
Cebulę i marchew obrać. Cebulę pokroić w ćwierć plasterki, a marchew w plasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać masło. Wrzucić mięso i podsmażyć do zrumienienia. Dodać cebulę i całość smażyć 2 minuty. Dodać pokrojoną marchew, wlać około 500 ml bulionu lub wody. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, dodać świeży rozmaryn i dusić około 1 godziny.
Dodać pokrojoną paprykę, jeśli trzeba uzupełnić płyn i dusić kolejne 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać łyżeczkę miodu.
W niewielkiej ilości wody dokładnie rozmieszać mąkę i wlać do mięsa. Zagotować i podawać z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz