sobota, 21 maja 2016

Zapiekanka z ryby w sosie koperkowym

Wczoraj u nas na obiad była zapiekanka z ryby w sosie koperkowym. Dużo zdrowsza propozycja niż ryba smażona w panierce, a zarazem bardzo smaczna. Polecam również jako szybki i łatwy obiad.






Składniki:

4 filety ryby morskiej (u mnie Bass)
7-8 ziemniaków
1 średni brokuł
sól
pieprz cytrynowy

Składniki sosu:

250ml kwaśnej śmietany (u mnie mieszanka śmietany i jogurtu naturalnego)
2 łyżki masła
1 kostka rosołowa
1 szklanka gorącej wody
1 czubata łyżka mąki
pęczek koperku


Ziemniaki kroimy w talarki i gotujemy w osolonej wodzie do pół miękkości. Ryby posypujemy solą i pieprzem cytrynowym i bardzo krótko obsmażamy z dwóch stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie kroimy rybę na mniejsze kawałki. Brokuła dzielimy na różyczki i chwilkę odgotowujemy, a następnie odsączamy na sitku.
Wszklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy powoli śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem. Układamy na dnie naczynia ziemniaki, następnie kawałki ryby, a na koniec brokuła i zalewamy wszystko sosem koperkowym. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń