wtorek, 31 maja 2016

Surówka z białej kapusty

Niedawno obiecałam, że częściej będą pojawiać się na blogu surówki, więc dziś kolejna. Tym razem klasyczna surówka z białej kapusty. Klasyczny, ale bardzo smaczny dodatek do obiadu.

Poza tym, kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Zawiera tyle samo witaminy C co cytryna. Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, zawiera sporo witaminy A, trochę witamin E,K i rutyny. Jest również źródłem wapnia, magnezu i potasu. Natomiast żelaza i kwasu foliowego najwięcej znajduje się w zewnętrznych, zielonych liściach.
100g kapusty to zaledwie 40 kalorii.






Składniki:

1/2 średniej główki białej kapusty
1 marchewka
1 jabłko
4-5cm pora
pół puszki kukurydzy
sok z połowy cytryny
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
cukier

Kapustę drobno siekamy lub trzemy na tarce o dużych oczkach (ja preferuję drugą opcję). Marchewkę i jabłko również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w cienkie półplasterki. Kukurydzę odsączamy i wszystko razem mieszamy. Majonez mieszamy z jogurtem (w wersji bardziej dietetycznej można użyć tylko jogurtu), zalewamy warzywa i mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz