sobota, 28 maja 2016

Pierogi z kaszą gryczaną

Kolejną moją propozycją na smaczny obiad są pierogi z kaszą gryczaną. Długo nie miałam przekonania do pierogów z takim farszem, ale postanowiłam w końcu zrobić i spróbować. Okazało się, że naprawdę są bardzo smaczne i napewno będę robić je częściej. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł takich pierogów, to zachęcam do zrobienia.
Moje pierogi są z przepisu pani Ewy Wachowicz.






Składniki:

400g mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko

Farsz:

200g ugotowanej kaszy gryczanej
250g sera białego
1 jajko
1 cebula
1 łyżka świeżej mięty
masło do smażenia
sól
pieprz


Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce rozdrobnić biały ser, dodać zezłoconą cebulę. Wymieszać, po czym dorzucić ugotowaną kaszę. W małej miseczce roztrzepać widelcem jajko i dodaćdo farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę.
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnąć mąkę do środka (czyli zaparzyć ciasto - dzięki temu zrobi się miękkie i będzie się dobrze kleiło). Gdy na stolnicy powstaną ,,kluski'' znowu zrobić dołeczek i wybić weń jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość 3-4mm.
Szklanką wykrawać krążki, nałożyć farsz i lepić pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, gotować jeszcze minutę. Podawać z kwaśną śmietaną lub z cebulką podsmażoną na maśle.

1 komentarz: