piątek, 20 maja 2016

Pieczona owsianka z bananem i cynamonem

Wczoraj znalazłam ten przepis tutaj i nie mogłam się oprzeć żeby go wypróbować, więc to zrobiłam. I przyznaję, że to był trafny wybór. Owsianka z tego przepisu jest rewelacyjna. Nie trzeba dodawać nawet ziarenka cukru, a jest idealna. Poprostu pychotka!






Składniki:

100g płatków owsianych górskich
200g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 duży banan
czubata łyżka masła orzechowego
2 łyżki rodzynek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka cynamonu
szczypta soli

dodatkowo 1 banan


Płatki owsiane zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem na około 10 minut, żeby napęczniały. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, banana rozgnieść widelcem, następnie połączyć z masą jajeczną w większej misce. Dodać jogurt naturalny, rodzynki i masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszać z płatkami owsianymi, mąką ziemniaczaną i cynamonem.
Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego i udekorować plasterkami banana. Piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem odstawić do przestygnięcia.

4 komentarze:

  1. pieczonej wersji owsianki jeszcze nie miałam okazji próbować, na pewno warto

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pieczone owsianki, ale dawno się nimi nie zajadałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jadlam pierwszy raz i napewno teraz bede robic czesciej :)
      Pozdrawiam!

      Usuń