sobota, 14 maja 2016

Filety z kurczaka w kapuście

Przeglądając kiedyś mój zbiór przepisów kulinarnych natrafiłam na mały wycinek ze starej gazety. Był to właśnie przepis na filety z kurczaka w kapuście. Miałam akurat w domu pierś z kurczaka i kapustę, więc postanowiłam wypróbować ten przepis. Od tego czasu na stałe zagościł w naszym jadłospisie. A co najważniejsze, bardzo smakuje dzieciom.
Danie to można podawać z ziemniakami z wody lub z kładzionymi kluskami. Nam jednak bardziej smakuje z kluskami,






Składniki:

2 piersi kurczaka
ćwierć główki białej kapusty
cebula
marchewka
pół szklanki śmietany
łyżeczka mąki
łyżka przyprawy do zup
olej
pieprz
sól


Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać kapustę, marchew, przyprawy, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do jarzyn (kto woli może przedtem podsmażyć mięso na oleju) i gotować do chwili, aż będzie miękkie. Na koniec wlać śmietanę rozmieszaną z maką, doprowadzić do wrzenia. Podawać z ziemniakami z wody lub kluskami kładzionymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz